Baksteenadvies
Home / Baksteenadvies
keuze en verwerking van een baksteen


Acht tips voor de juiste baksteenkeuzeIn deze rubriek vindt u acht tips die onmisbaar zijn bij de keuze van uw gevelsteen.


Verwerkingstips en voorzorgsmaatregelen
Hier vindt u advies over de verwerking van uw gevelsteen.

tien tips voor de juiste baksteenkeuze


Tip 1: de woning

De stijl van uw woning helpt u al een beetje bij uw baksteenkeuze. Bepaalde gevelstenen lenen zich eerder tot een rustieke toepassing, terwijl andere weer beter tot hun recht komen in een eerder strakke architectuur.

Is uw woning breed of smal, hoog of laag, de keuze van het formaat van de steen zal dit ofwel benadrukken ofwel verbergen.

Wenst u het uitzicht van uw woning bleek of donker, egaal van kleur of genuanceerd, met een ruw of een glad oppervlak: baksteen biedt u werkelijk alle mogelijkheden.
Tip 2: de muren

Een woning bestaat uit twee types van muren: de buitenmuur en de binnenmuur.

De buitenmuur, die de woning omhult, is in België in het algemeen een dubbele spouwmuur. Deze bestaat uit een buitenblad in gevelbaksteen als decoratief buitenvlak, een luchtspouw (met isolatiemateriaal) als onderbreking voor binnendringend vocht en een binnenblad in geperforeerde (eventueel isolerende) snelbouwstenen (=binnenmuurstenen) als dragende structuur en thermische isolatie.

Ook de overige ‘kamerscheidende’ binnenmuren bestaan uit snelbouwmetselwerk, al dan niet als dragende structuur.
Tip 3: de verschillende types van gevelstenen

Gevelstenen worden volgens hun productieproces ingedeeld in 4 groepen. Zo bestaan er handvormgevelstenen, strengpersgevelstenen en Retro®-gevelstenen.

Deze gevelstenen worden stuk voor stuk bekomen door klei te bakken op een temperatuur die, naargelang het kleitype, kan variëren van 900 °C tot 1150 °C. Bij deze temperaturen gaan de kleideeltjes zeer sterk aan elkaar klitten en werkelijk ‘verstenen’.
  1. handvormgevelstenen
  2. strengpersgevelstenen
  3. Retro®-gevelstenen
  4. Plaketten of (steen)strippen
Tip 4: de verschillende formaten van gevelstenen

Benaming
 
Afmeting
L x B x H
aantal stenen
per m2
Module 50 188 mm x 88 mm x 48 mm ongeveer 83
Module 65 188 mm x 88 mm x 63 mm ongeveer 67
Waalformaat 210 mm x 100 mm x 50 mm ongeveer 73
Waaldikformaat 215 mm x 102 mm x 65 mm ongeveer 57
Eco-brick formaat 215 mm x 65 mm x 50 mm ongeveer 71
Steenstrip


Tip 5: de kwaliteit

Kies in eerste instantie voor kwaliteit en niet voor prijs. Hou goed in gedachten dat de kostprijs van de baksteen gemiddeld slechts 3 % van de totale woningprijs uitmaakt (op een woning van bvb. 124.000 € is dat maar 3.700 €). Hierop moet u met andere woorden niet proberen te bezuinigen.

Maar niet alleen de kwaliteit van de steen zelf is belangrijk. Wie bouwt, moet dit kunnen doen in vertrouwen. Ervaring, dienstverlening en ondersteuning zijn daarom van het grootste belang.

Bij Desimpel is ons advies zowel voor, tijdens als na uw aankoop van het grootste belang. Op vlak van baksteen hebben we immers al ruim 200 jaar ervaring. Baksteen is voor ons niet enkel een commercieel product! Elke steen is voor ons nog altijd een stukje ambachtelijk perfectionisme!
Tip 6: de dakbedekking, de ramen en de deuren

Denk vooraf ook al eens na over de dakbedekking, de ramen en de deuren.
Let, naast de materiaalkeuze, de stijl en de vorm, ook op de kleur. Zoek een kleur die bij uw gevelsteenkeuze past. U kan natuurlijk ook omgekeerd te werk gaan door bij een bepaalde kleur van bijvoorbeeld ramen een passende kleur gevelsteen te kiezen.
Tip 7: de voeg

Aansluitend op de bovenstaande tip kan u naar eigen wens de kleur van uw voegmortel kiezen, aangepast aan de kleur van uw gevelsteen, uw dakbedekking, uw ramen.
De voegmortel kan het uitzicht van uw gevel sterk beïnvloeden. Een blekere voegmortel geeft uw gevel een lichtere indruk terwijl een donkere voegmortel uw gevel donkerder zal maken. Voegt u met een voegmortel gelijkaardig aan de kleur van uw gevelsteen, dan zal het uitzicht van uw gevel egaal van kleur zijn.
Vergeet niet dat het verlijmen van gevelstenen ook tot de mogelijkheden behoort. Met deze techniek komen de bakstenen dicht tegen elkaar te liggen en wordt voegen overbodig. Dit geeft uw gevel ook een egaal uitzicht.
Tip 8: vraag raad aan specialisten

In eerste instantie is de rol van uw architect, bouwpromotor of aannemer van onschatbare waarde. Hij is dé persoon die u kan vertellen waarop u moet letten bij de keuze van uw gevelsteen.

Daarnaast is natuurlijk ook onze rol van baksteenproducent zeer belangrijk. U kan onze toonzalen vrijblijvend bezoeken (zie bedrijfsinfo voor adressen en openingsuren).
Ook op alle belangrijke bouwbeurzen zoals BIS (Gent), Habitat (Luik) en Batibouw (Brussel) stellen wij ons productengamma graag aan u voor.


Bij elke bouwhandelaar in uw buurt kan u terecht voor advies over ons aanbod, de prijzen en de verkoopsvoorwaarden. Hij zal u graag te woord staan. Het is overigens via de bouwhandelaar dat wij onze producten verdelen.

Wilt u de gevelsteen van uw keuze ook eens in een volledige woning verwerkt zien, dan kan u een kijkje nemen bij één van de vele referentiewoningen. U kan de adressen van deze referentiewoningen terugvinden onder de rubriek ‘referenties’ van deze site. 
Desimpel - Kapel Ter Bede 121 - 8500 Kortrijk | Tel. +32 56 24 96 38 - Fax +32 56 20 47 60 | e-mail: info@desimpel.be